Alap Inspektor/
hello@alapinspektor.com +36 70 324 23 68
0

Kulcsfontosságú a minőség

2014.01.08.

Kulcsfontosságú a minőség

A beszállítók aktív fejlesztésével is javítja az autóipar hazai hátországát a veszprémi Alap Európa Fejlesztô és Tanácsadó Kft.
A társaság négy éve alapított németországi fióktelepe egyre több ottani megbízást nyer el.

Az autóipari beszállítói munka minőségének javítása évek óta gyakori téma a különféle fórumokon. A beszállítókra egyre inkább igényt tartó multinacionális nagyvállalatok is sokat hangsúlyozzák ennek jelentőségét, de a jelek szerint konkrét lépésekre csak kevés területen kerül sor a közép- és kelet-európai régióban.

Az ágazatban tevékenykedő, a beszállítók pallérozásával foglalkozó cégek azt tapasztalják, hogy a vállalatoknak nincs meg a kellő kapacitása a beszállítók autóipari szabványok szerinti ellenőrzésére, a meghozott intézkedések nyomon követésére. Maguk a beszállítók – legalábbis azok egy része – pedig örülnek, ha a mennyiségre tudnak koncentrálni és rövid távon gondolkodnak.

Az az ideális, amikor egy beszállító cég felismeri, hogy hosszú távon hasznot hoz saját képességeinek és fejlesztése.

Mindezt megerősítette Mogyorósi Tamás, a veszprémi Alap Európa Kft. hálózatfejlesztési vezetője. A dunántúli cég több más tevékenysége mellett éppen ezen a területen nyújt szolgáltatásokat. A társaság aktív beszállító- fejlesztőként is ismert, rendszeresen végez auditokat a nemzetközi autóipari szabványok alapján. Egyrészt mentesítik a cégek minőségügyért felelős részlegeit az auditoktól, s az azt követő folyamatos jelentésektől, másrészt a beszállítók vagy az azzá válni akaró cégek számára nyújtanak különféle háttérszolgáltatásokat, például úgynevezett első-minta dokumentáció-előkészítést, optikai méréstechnikával alátámasztva.

Mogyorósi Tamás külön kitért a minőségellenőrzésre, amire egyre nagyobb szüksége van a nagy autóipari gyártóknak. Ugyanis fokozatosan csökken a saját maguk által előállított termékek aránya, szinte csak az összeszerelésre koncentrálnak. Az emiatt növekvő beszállítói részesedés viszont óhatatlanul felvet minőségi problémákat, már csak a nagy volumen miatt is. „Time, Quality, Money. Ezt a három fő faktort várja el a piac, de mivel az időben történő teljesítés elengedhetetlen a beszállítói
láncban, ezért a legtöbb beszállító az utolsó két faktor esetében kompromisszumra kényszerül. Sok esetben azonban sem megfelelő tudásbázisa, sem szakembere nincs ezeknek a cégeknek ahhoz, hogy kezeljék a problémákat, s általában az idő szorításába kerülnek” – utalt tapasztalataira a vezető. Úgy látja, hogy éppen ez a helyzet indokolja az olyan típusú szolgáltatások létjogosultságát, mint amilyet ők végeznek. Rövidtávon természetesen az a cél, hogy az időnyomás alá került beszállító miatt ne kelljen leállítania a gyártó sort a vevőjének. A veszprémi cég folyamatos minőségellenőrző munkája azonban nem oldja meg a beszállító hosszabb távú gondját, nevezetesen azt, hogy az egész termelési folyamat a kívánt minőségi szinten történjen. Vagyis az az ideális, amikor egy beszállító cég felismeri, hogy hosszú távon hasznot hoz neki saját képességeinek és felkészültségének fejlesztése, s ennek eléréséhez külső szakértői segítséget vesz igénybe – érvelt a cég képviselője.

Az Alap Európa Kft. már a válság előtt is kapott németországi megrendeléseket, de a válság még inkább a külpiacon való megjelenésre ösztönözte a céget. Négy évvel ezelőtt, 13 fővel hozták létre képviseletüket Bajorországban, az első években főleg a magyarországi partnerek megrendeléseivel foglalkoztak, ma a megrendelések 50-60 százaléka már helyi cégektől érkezik, a létszám 25-re nőtt – közölte az igazgató.

Az úgynevezett indirekt állományt is figyelembe véve több, mint 100 fővel működő társaság jelentős kapacitásszolgáltatónak számít a magyar autóiparban. Az aktív beszállító fejlesztés és a minőségmenedzsment szolgáltatások mellett bérgyártást és 3D-s optikai méréstechnikát is nyújt partnereinek. Most induló és felfutóban lévő projektek termékeinek előszerelését végzi, és az így elkészült alkatrészeket értékesíti a nagyobb megrendelőinek. Mivel ily módon a cég maga is beszállító,
nagy hangsúlyt fektet arra, hogy – az eddigieken túl – a jövőben is megfeleljen a vevői elvárásoknak, és az autógyári auditoknak.

Forrás:
Német-Magyar Ipari- és Kereskedelmi Kamara
www.duihk.hu

Kérjen ajánlatot 2 perc alatt!

Ajánlatkérés