Termék teljes színtérképes összehasonlítása CAD modellel vagy mesterdarabbal

Műszaki mechanikai és finommechanikai alkatrészek digitalizálása és 3D CAD/CAM modellel való összehasonlítása.

A GOM ATOSII-TripleScan ipari csúcskategóriás teljes felületű optikai mérőgéppel (3D szkenner) és a hozzá tartozó optikai képfeldolgozó rendszerrel vállaljuk az egészen kisméretű (finommechanikai) alkatrészektől az akár 1-2 méter befoglaló méretű, bármilyen anyagú, színű gyártmányok, termékek vagy darabok nagyfelbontású, nagypontosságú bemérését, digitalizálását (szkennelését).

 

Nominális / aktuális összehasonlítás részletezve:

  • Referencia CAD adat importálása standard és speciális formátumokban: IGES, VDA, STEP, JT Open, STL, CATIA v4/v5, UG, Pro/E, Parasolid.
  • Automatikus előzetes-összerendezés CAD adattal szemben, 3D kölcsönhatás nélkül.
  • koordinátarendszerek meghatározása: 3-2-1, Best Fit, RPS, Plane-Line-Point stb. módon.
  • Tolerancia meghatározás a CAD adaton.
  • Aktuális-nominális CAD adat összehasonlítás.
  • Eltérési színtérkép készítése előredefiniált vagy egyedi feliratokkal.

 

A kiértékelés menete részletezve:

portfolio4A szkennelt adatok (pontfelhő) cél koordináta rendszerbe történő transzformálása után valamennyi szkennelt pont összevethető a CAD modell (vagy digitalizált mesterdarab) pontjaival és az esetleges eltérések színtérkép formájában megjeleníthetők. A színtérkép a legyártott darab CAD-hez viszonított méretpontosságát mutatja. Piros színnel a túlméretes és kék színnel az alul méretes részeket megjelenítve a megrendelő által megadott tűrésmezőn belül. Ezzel a módszerrel azonnal láthatóvá válnak a CDA modelltől való eltérések és természetesen az is, hogy az eltérésektől függetlenül az adott gyártmány további felhasználásra alkalmas-e (ki lehet-e munkálni belőle az elvárt végterméket). A színtérképen elhelyezhetők címkék, amik az eltérések pontos értékét adják meg. Ezzel a módszerrel a valós darabok olyan torzulásai is észlelhetők, amik hagyományos módszerekkel nem vagy csak nagy nehézségek árán lennének kimutathatók.

A megrendelő számára mérési jegyzőkönyvet biztosítunk (.pdf formátumban).